Image generated by Midjourney.

Takip Etmeniz Gereken 37 Yabancı Felsefe Sitesi – Taner Beyter

Bir süredir yeni veya yakın zamanda kurulmuş olan felsefe siteleri, dergileri, oluşumları veya içerik üreticileri kimi zaman bizden felsefe içerik üretimine dair tavsiyelerde bulunmamızı rica ediyor. Ülkemizdeki felsefe ikliminin daha da zenginleşmesi adına bu türden girişimlerin çok değerli olduğuna ve çeşitliliğin entelektüel çehremize iyi geleceğine inanıyoruz. Bu bağlamda Öncül Analitik Felsefe Dergisi’nin web sitesi çeviri stratejilerinde önemli yeri olan kaynakları sizlerle de bir liste olarak açıklamalarla birlikte paylaşmaya karar verdik; çünkü sık sık çeviri kaynağı ve çeviri sürecine dair fikir danışmak isteyen diğer felsefe oluşumlarına eşlik etmeyi önemsiyoruz. Bu listenin herkesten evvel felsefe içerik üreticilerinin işine yarayacağına inanıyoruz. Türkçe felsefe için birlikte veya aş zamanlı daha çok iş yapma motivasyonumuzu daha ileriye taşımamız gerekiyor. (Not: Şayet bir felsefe dergisi kurmayı veya bir felsefe podcast serisine başlamayı düşünüyorsanız, bu önerdiklerimizden birinde yer alan bir içeriği çevirip yayınlama ve kullanma niyetiniz varsa, ilgili sitenin kurucu veya editörüne e-mail atıp izin talep etmeniz yararlı olacaktır)

Diğer yandan kişisel yolculuğu için (ki bu genellikle analitik felsefe, hayatın anlamı, etik veya din felsefesi gibi meselelerde daha çok oluyor) kaynak ve öneri isteyen (özellikle de) genç arkadaşlar için de bu listenin çok yararlı olacağını düşünüyoruz.

Önereceğimiz tüm siteler Analitik felsefe geleneği içerisinde veya bu geleneğe yakın bir yerde duruyor, bu nedenle de dilleri genellikle İngilizcedir. Bu sitelerden bazıları bir üniversiteye, felsefe dergisine veya derneğe aitken bazıları ise filozofların kişisel bloglarıdır.

Toplamda size 37 farklı yabancı felsefe sitesi tanıtacağız. Genellikle uzun yıllardır takip ettiğimiz ve güvendiğimiz, çoğu zaman Öncül Analitik Felsefe Dergisi’nin web sitesine de can suyu olan kaynaklar göreceksiniz.

O halde başlayalım!


1. 1000 Word Philosophy

Anglofon dünyadaki en çok ziyaret edilen felsefe sitelerinden biridir. Site konsept gereği ilgili bir konuyu dipnotlar hariç 1000 kelime ile anlatmayı hedefliyor. Çoğu içeriğin yabancı akademisyenler tarafından lisans öğrencilerine okuma ödevi olarak verildiğini biliyoruz. Bu sitenin varlığından Tufan Kıymaz aracılığıyla 2020 yılında haberdar olduk (kendisinin de bir yazısı yer alıyor), ardından sitenin kurucusu olan felsefe profesörü Nathan Nobis ile arkadaş olduk ve entelektüel bir işbirliği içine girdik. Şuana dek bu sitede yer alan içeriklerin %90’ını (yaklaşık 150 içerik) Türkçeye çevirdik. Bilhassa kaynakçalar üzerinden literatür öğrenmek için oldukça işe yarardır, alandaki birinci sınıf makale ve kitaplara yer verilir. Büyük oranda Analitik felsefeye eğilimli olsa da Kıta felsefesi, İslam felsefesi, Uzakdoğu felsefesi veya Afrika felsefesi gibi alanlara dair içerikler de vardır.

web sitesi: 1000wordphilosophy


2. Stanford Encyclopedia of Philosophy (SEP)

Dünyadaki birçok felsefeci için temel, hatta ilk başvuru kaynaklarından biridir. 2003 yılında yayına başlamıştır ve bugün 1800 küsür girdi (entry) mevcuttur. SEP alanında uzman filozoflarca kaleme alınan, hakemli bir dijital dergidir. Sürekli güncellenir, ilgili bir alana dair temel makale ve kitaplar ilgili girdinin sonundaki kaynakça bölümünde yer alır. İlk olarak Berat Mutluhan Seferoğlu’nun önerisiyle 2019 yılından beri Öncül aracılığıyla Türkçeye çevrilmesine ön ayak olduk fakat Zalta’dan gerekli izinlerin alınması süreci adına bir süre kadar SEP çevirilerine ara verdik.

web sitesi: https://plato.stanford.edu/index.html


3. Internet Encyclopedia of Philosophy (IEP)

Tümüyle gönülülük esasıyla çalışırlar ve bağımsızdır, fon almazlar; en az doktora düzeyinde olan 30 civarında editör kadrosu vardır. Farklı ülkelerden yazarlara yer açma konusunda başarılı olduğu için yazar çeşitliliği fazladır. Ayrıca bazı konuları daha derinlikli veya açık dille anlatma konusunda SEP’ten görece başarılı olduğu noktalar vardır. Toplam içerik 800 civarındadır ve yılda 8 milyondan fazla tekil kullanıcı tarafından ziyaret edilir. 27 farklı girdiyi Öncül’e çevirdik ve 8 tanesini daha çevirmeye devam ediyoruz. Stratejik olarak bu kaynağın en az yarısını Türkçeye çevirmeyi şahsen çok önemsiyoruz. Türkiye’deki bazı üniversitelerin IEP ve SEP’ten yaptığımız çevirileri lisans düzeyinde öğrencilere okuma ödevi olarak verdiğini ve açık erişim kaynakları olarak sitelerinde paylaştığını görmek bizi ayrıca mutlu ediyor.

web sitesi: iep.utm.edu


4. Aeon

2012 yılında yayın hayatına başlamıştır ve şahsen en başarılı bulduğumuz yabancı entelektüel projelerden biridir. Kar amacı gütmeyen resmi bir hayır kurumu olarak Aeon Media Group Ltd’e bağlıdır. Kendilerini büyük ve varoluşsal açıdan mühim olan sorularla ilgilenen ve bu nedenle de felsefe, bilim, psikoloji, toplum ve kültür alanlarına dair etkili düşünürlerin kaleme aldıkları içeriklere yer veren bir oluşum olarak tanımlıyorlar. Kısa video ve belgesel de yayınlamaktadırlar. Bununla birlikte, Aeon Media’nın diğer iki projesi Sophia Club ve Psyche’dir. Bu kaynaktan, oldukça orjinal ve ufuk açıcı birçok yazı okuduğumu söyleyebilirim, şahsi olarak benim entelektüel gelişimime anlamlı katkılar sağlayan çok fazla içeriğe sahipler. Yalnızca felsefe değil örneğin tarih, dilbilim, antropoloji, siyaset bilimi veya ekonomi alanına dair de çok nitelikli yazılar vardır. Bu kaynaktan Türkçeye bizim tespit ettiğimize göre 2014 yılından beri çeviri yapılmaktadır. Biz Öncül olarak yayın hayatımıza başladığımız 2017 yılında bu kaynağı özel bir önem vererek yaklaşık 180 civarında içeriği dilimize çevirdik. Hala web sitemiz için oluşturduğumuz çeviri havuzunda bekleyen en az 140 içerik daha mevcut.

web sitesi: aeon.co


5. Psyche

Aeon Media’ya bağlı olduğunu iletmiştik. İki farklı formatta içerikler mevcuttur: İlki ilgili meseleye dair 1000-1200 kelimelik kısa makalelerken ikinci format ilgili bir konuya dair en az 5 adımdan oluşan uzun soluklu rehber yazılarından oluşur (mesela: How to be a happy nihilist). Therapeia, Eudaimonia ve Poiesis adındaki üç farklı üst kategoriye dair meseleler ele alınır: ahlaki yaşam, iyi oluş, psikoloji, terapi, hayatın anlamı, insan ilişkileri, ruh sağlığı, kişisel gelişim, yaratıcılık ve sanat gibi alanlara dair orjinal içerikler bulunur, bunlardan 30 kadarını Öncül’e çevirdik.

web sitesi: psyche.co/


6. The Collector

Tarih, sanat, mitoloji, siyaset gibi birçok alanın yanı sıra felsefe içerik üreticiliği de yapan web sitesi. Felsefe içeriklerinde kullandıkları dil çok yalın ve açıktır, İngilizce felsefe okuryazarlığını geliştirmek isteyen veya ilk kez felsefe çevirisi yapacak olanlar için çok uygun bir sitedir. İçerikler çok uzun değildir. 2021 yılından beri burada yer alan yaklaşık 58 içeriği Öncül aracılığıyla Türkçeye çevirdik.

web sitesi: https://www.thecollector.com/philosophy/


7. Blogs Cardiff

Cardiff Üniversitesi’nin blog sayfası. Pandemi döneminde keşfettik ve bilhassa çağdaş epistemoloji ile ilgili 15 civarında içeriği Öncül aracılığıyla Türkçeye çevirdik. Erdem epistemolojisi, sosyal epistemoloji, eleştirel düşünme, siyaset felsefesi, etik gibi alanlara ilginiz varsa tavsiye ederiz. Bilhassa birbirinden farklı düşünen akademik felsefecilerin yazdıklarıyla halka açık tartışmalara girmesi anlamlı bir temsiliyet sunuyor. Paylaşılan yazılar genelde kısadır, kaynakçalarıyla birlikte siteye yüklenirler.

web sitesi: blogs.cardiff.ac.uk


8. Fake Nous

Colorado Üniversitesi’nde çalışmalarına devam eden Michael Huemer’in kişisel felsefe blogu. Huemer epistemoloji, metaetik, din felsefesi ve siyaset felsefesi başta olmak üzere bir çok mesele hakkında içerik hazırlıyor. Üretkenlik konusunda Pruss ile yarışır muhtemelen. Bazı içerikler yazdığı kitapların bölümleri ile ilgili, bazıları ise spesifik felsefe problemleri ile. Huemer’ın blogunu çevirme fikri 2019 yılında Talha Gülmez’den çıktı; o günden beri yaklaşık 40 yazısını Öncül’e çevirdik. “Dialogues on Ethical Vegetarianism” adlı metnini kendisinden izin alarak dergimizin 2. sayısında yayınlamızın ardından Roudledge Press’ten de kitap olarak çıktı.

web sitesi: fakenous.substack.com


9. Alexander Pruss

Günümüzün en ilginç filozoflarından biri. Kişisel felsefe bloguna bakınca en üretken ve özgün filozoflardan biri olduğunu da söylemek mümkün. Ana ilgi alanı din felsefesi ve metafizik olsa da felsefenin diğer alanlarına dair de sıra dışı düşünce deneyleri tasarlamasıyla meşhur. Dik yamaçlara tırmanmada rekoru ve matematikte doktorası var; aynı zamanda Minecraft oyuncusu. Kendisinden izin alarak 60’dan fazla içeriğini Öncül’e çevirdik.

web sitesi: alexanderpruss.blogspot.com


10. Philosophical Disquisitions

John Danaher’ın kişisel felsefe blogu. Görüp görebileceğiniz en iyi felsefe bloglarından biridir. Analitik felsefenin neredeyse her alanına dair içerikler mevcut. Birkaç içeriği Öncül’e çevirdik. Şayet elimiz bu kadar dolu olmasa veya Öncül Analitik Felsefe Dergisi’ni tam zamanlı bir iş modeline döndürebilseydik bu sitedeki içeriklerin çoğunu çevirmek isterdik.

web sitesi: philosophicaldisquisitions.blogspot.com


11. The Institute of Art and Ideas

Felsefenin her alanına dair çok kapsamlı ve yararlı içeriklerin olduğu orjinal bir site. Bilhassa analitik felsefe, metaetik, zihin felsefesi, dil felsefesi ve metafizik gibi alanlara ilginiz varsa takip etmenizi tavsiye ederiz. 4, 5 farklı içeriği Türkçeye çevirdik. Üye olmazsanız aylık okuma sınırı konduğu için bazı zorluklar yaşayabilirsiniz.

web sitesi: iai.tv/articles/philosophy


12. Practical Ethics

Oxford Üniversitesi’nin Uehiro Oxford Enstitüsü’nde görevli araştırmacılar ve öğrenciler ile konuk yazarların hazırladığı içeriklerden oluşan uygulamalı etik temalı felsefe sitesi. Uygulamalı etik demişken bir sitemi dile getirmek isteriz: Ülkemizde, bir disiplin olarak uygulamalı etik alanında uzmanlaşan bir veya iki felsefeci var yok. Uygulamalı etik alanında makale yazmış olan değil (evet kürtaj veya hayvan etiği makalesi olabilir), bu alanda uzmanlaşan ve kendine uygulamalı etikçi adını veren kaç felsefeci var? X filozofunun uygulamalı etik bir meselede, örneğin hayvan haklarındaki kavrayışı üzerine, makale yazmaktan da söz etmiyoruz; bu bir felsefe tarihi çalışmasıdır çünkü. Doğum etiği, aile felsefesi, tıp etiği ve biyoetik, ötanazi etiği, meslek etiği, idam etiği, efektif alturizm, medya etiği, savaş etiği vb onlarca farklı alanda Türkçe felsefede büyük bir boşluk var. (Bu alanlarda yazılmış kapsamlı ve bütüncül uygulamalı etik kitabı yok, şahsen piyasada yer alan birkaç uygulamalı etik ders kitabını çok başarısız bulduğumu söylemeliyim). Özellikle felsefe lisans etiğimi alan genç arkadaşlar uygulamalı etik gibi çok mühim bir alanın var olduğundan haberdar bile değil, bu çok üzücü. Bu açıdan bu siteyi gündemi öğrenmek için takip etmenizi şiddetle tavsiye ederim.

web sitesi: blog.practicalethics.ox.ac.uk


13. The Philosopher

Akademik felsefe dışında halk için felsefe motivasyonuna da sahip olan bir hayır kurumu olan ve 1913 yılında yola koyulan olan Philosophical Society of England’dan tarafından yayınlanan derginin web sitesidir. Farklı felsefecilerle spesifik bir mesele hakkında içerik üretiler, örneğin Amy Kind ile olan Imagination içeriğine bakarak başlayabilirsiniz. İngilizceniz çok iyi değilse zorlanacağınız içerikler mevcut. Kesinlikle takip etmeye değer içerikler var.

web sitesi: thephilosopher1923.org


14. Philosophy Now

Basılı dergi olarak da var olan Philosophy Now’ın; sizi biraz şaşırtabilir ama son sayısını D&R Ankara Atakule Şubesi’nde görünce şaşırmıştım. (Bir gün bizim dergimizde ABD’ye kadar ulaşır mı?) Site içeriği çok zengindir; ister zihin felsefesine ilginiz olsun ister epistemolojiye fark etmez bu sitede çok nitelikli yazılar okumanız mümkün. Siteye sürekli aynı bilgisayardan girerseniz bir süre sonra sizi üye olmaya teşvik etmek için içerik sınırlaması getirebilirler. 8, 9 farklı içeriği Öncül’e çevirdik.

web sitesi: philosophynow.org


15. Edward Feser

Çağımızın en etkili Analitik Thomistlerinden biri olan Feser’in çalışma alanı aslında din felsefesi, metafizik ve zihin felsefesidir. Fakat bloguna baktığınızda analitik felsefenin neredeyse her alanına temas eden içerikler bulacaksınız. Bazı fikirleri size tuhaf gelebilir, ama kesinlikle etkili bir filozof ve ciddiye alınması gereken argümanlar öne sürdüğünü söyleyebilirim. 13 farklı yazısını Öncül’e çevirdik.

web sitesi: edwardfeser.blogspot.com


16. American Philosophical Association (APA)

Açılımı “Amerikan Felsefe Derneği” olan oluşumun resmi web sitesidir. Burada ABD’nin en prestijli felsefe kurumlarından biri olan APA’da oldukça fazla ve çeşitli felsefe içeriklerine erişmeniz mümkün. Çağdaş analitik felsefeye ilgili birinin kesinlikle takip etmesi gereken bir kaynak, bazı içerikler gündem yaratır ve gündemi analiz eder.

web sitesi: blog.apaonline.org/


17. Philosophers Mag

2015 yılından beri yayın hayatında olan bir felsefe oluşumu. Örneğin cinsel etik, hayvan hakları, Wittgenstein, hayatın anlamı vb birçok mesele hakkında rafine içerikler bulmak mümkün. Bazı içeriklerin yazarlarının Kamm veya Francione gibi isimlerin olması da değerini +1 arttırıyor. Bazı içerikler Öncül’ün çeviri havuzunda sırasını bekliyor.

web sitesi: philosophersmag.com


18. Stephen Law

Oxfordlu felsefeci Stephen Law’ın kişisel felsefe blogu. Takip etmeye değer birçok ilginç yazı ve içerik mevcut. Law’ın çalışma alanı çok geniş, özellikle analitik felsefeye ilgiliyseniz size hitap eden yazılarını bulabilirsiniz. Birkaç içeriği Türkçeye çevirdik.

web sitesi: stephenlaw.blogspot.com


19. Ted Sider

Rutgers Universitesi’nden Ted Sider’ın kişisel felsefe blogu (Yabancı felsefecilerin kişisel felsefe blogu aracılığıyla kamusal alana hitap etme motivasyonu ile ülkemizdeki durumu kıyaslayın lütfen). Çağımızın etkili felsefecilerinden biri olan Sider’ın bilhassa Analitik metafizikteki birçok meseleye dair kaleme aldığı makalelerini topluca burada bulmanız mümkün.

web sitesi: tedsider.org


20. The Splintered Mind

California Üniversitesi’nden Eric Schwitzgebel’in 2006 yılında kurduğu kişisel felsefe blogu. Stanford Felsefe Ansiklopedisi’nde en çok atıf alan filozoflar sıralaması gibi oldukça ilginç içerikler mevcut. (Kendisinin SEP’teki beliefs/inanç girdisi de epey dikkat çekiciydi) Sitedeki dil biraz zorlayıcıdır, fakat kesinlikle takip etmeye değer olan orjinal içerikler bulunur. Birkaç içeriğini Öncül’e çevirdik.

web sitesi: schwitzsplinters.blogspot.com


21. The Philosopher’s Beard

Thomas R. Wells’in kişisel felsefe, siyaset ve ekonomi blogu. Epey sayıda etik, epistemoloji siyaset, yapay zeka gibi alanlara dair çağdaş ve güncel felsefi meseleleri konu edinen yazılar mevcut.

web sitesi: www.philosophersbeard.org


22. What Is It Like to Be a Philosopher?

Bilhassa filozoflarla yaptıkları röportajlar çok faydalı ve öğreticidir.

web sitesi: whatisitliketobeaphilosopher.com


23. Prospect Magazine

Prospect Magazine aslında bir felsefe oluşumu değil, neredeyse her alanda içerik üreten bir İngiliz dergisi. İngiltere veya Avrupa gündemini veya kültür iklimini takip edenler bu dergiyi biliyor olabilir. Fakat derginin “ideas” alt başlığında çoğu “halk için felsefe” (public philosophy) niteliğinde güzel felsefe yazıları yer alıyor. Bu açıdan listeye dahil etmeyi doğru bulduk.

web sitesi: prospectmagazine.co.uk


24. Abortion Arguments

Biliyorum kimileri “Ne alaka yahu kürtaj etiği böyle bir listede?” diyebilir. Bu site Nathan Nobis’in kurduğu kürtaj etiğine yönelik lehte ve aleyhe birçok argümanın yanı sıra eleştirel düşünmenin pratiğinin kürtaj meselesi özelinde nasıl uygulanacağını gösterdiği için bence çok değerli. Birkaç içeriği Öncül’e çevirdik.

web sitesi: www.abortionarguments.com


25. Philosophy Basics

Bu sitede yer alan tüm içeriği Öncül yoluyla Türkçeye çevirme projesine 2022 yılında “Felsefe Sözlüğü” adıyla başladık. Fakat elimiz o kadar dolu ki (basılı dergi, diğer çeviriler, fiziksel etkinlikler, YouTube canlı yayınları vb) henüz %30 civarını çevirebildik. Hem filozoflar hem de felsefe disiplinleri özelinde birçok sözlük çalışması mevcut.

web sitesi: www.philosophybasics.com


26. Aesthetics For Birds

Sanat ve sanat felsefesine ilginiz varsa takip etmenizi öneririm. Örneğin “Felsefeyi Resmetmek” başlığında Platon’a dek uzanan veya Hobbes’un Leviathan kitabının kapağını aklımıza düşüren ilginç yazılar görmeyi beklemiyordum. Sanat felsefesi pek ilgi duyduğumuz bir alan olmadığı için yılda birkaç kez girip göz gezdirdiğimizi itiraf etmeliyim, ne yazık ki iki ekip arkadaşımız hariç Öncül’deki diğer arkadaşların da sanat felsefesine pek ilgisi yok.

web sitesi: aestheticsforbirds.com


27. Against Prof Phil

Bu liste içerisindeki en özgün oluşumlardan biri againstprofphil.org olabilir. İsminden de anlaşılacağı üzere profesyonel/akademik felsefeye karşı olan sol-anarşist bir felsefe oluşumu. Sitenin simgesi demin sözünü ettiğimiz Amerikan Felsefe Derneği (APA) logosunu fırlatan bir anarşist genç. 2013 yılında kurulmalarına rağmen hala aktif olduğunu ve post girildiğini görmek çok güzel. İsminden ötürü yalnızca siyaset felsefesi olduğunu düşünmeyin hem kıta hem de analitik felsefeye yakınsayan bir biçimde etik, zihin, bilim, metafizik vb birçok başka alana dair içerik mevcut.

web sitesi: https://againstprofphil.org/


28. A Philosopher Blog

Söze böyle başlamam tuhaf olacak ama tasarımı ve görsel yanı çok tatlı bir site. Ricky and Morty’li felsefe yazıları okumak mümkün. Çok sıkı takipçisi olduğumuzu söylemem, ama yine de bazı yazılar okunmaya değer.

web sitesi: aphilosopher.drmcl.com


29. Jacobin

Sol-sosyalist çizgide olan bir dergi ve çevredir. Kıta felsefesine yakın olan veya sol bir yaklaşımı benimseyen ülkemizdeki felsefe sitelerinin veya siyasi oluşumların en yoğun çeviri yaptığı kaynaklardan biri Jacobin’dir. Site içeriği çok zengin ve bazı içerikler epey nitelikli olduğundan ötürü yakından takip etmeye değer. Analitik felsefe dair de birçok içerik mevcut (bir kısmı elbette eleştirel bir perspektife sahip). Bir Dünya Çeviri sitesinin kurucu Yener Çıracı ile var olan entelektüel işbirliğimizin ürünü olarak kendisinin bu oluşumdan çevirdiği birçok siyaset felsefesi içeriği aynı zamanda Öncül’de de yayınlanmaktadır.

web sitesi: jacobin.com


30. Philosophy of Religion

Uzun süredir yayın hayatında olan bir din felsefesi sitesi. Farklı üniversitelerde çalışmalarına devam eden din felsefecileriyle ürettikleri içerik çok güzeldir, bu din filozoflarının hepsine benzer sorular sorup farklı yanıtlar almaları hep hoşuma gitmiştir. Öncül’ü takip edenler muhtemelen bilir; şayet Berk, Berat, Yeşua, Kemal Furkan veya benim gibi din felsefesi bağımlısıysanız bu site epey ilginizi çekecektir.

web sitesi: philosophyofreligion.org


31. The Secular Web

“Dünyanın bütün natüralistleri, materyalistleri ve ateistleri birleşin” şiarıyla hareket eden ve çok nitelikli sekülerist veya ateist makalelerin olduğu web sitesi. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Internet Infidels Inc. tarafından desteklenmekteler. Natüralist dünya görüşü ve sekülerizmi felsefi bir düzlemde sahiplenip savunma motivasyonları sayesinde etik, metafizik, zihin felsefesi, din felsefesi, siyaset felsefesi vb alana dair makale ve derlemelerin yanı sıra teistik argümanları eleştiren kaynaklar da üretirler. Bazı içerikleri Türkçeye çevirdik, havuzumuzda yaklaşık 40 içerik daha mevcut.

web sitesi: infidels.org


32. 3 Quarks Daily

Haftalık bir dergi olan 3 Quarks Daily düzenli köşe yazıları, bilim, tasarım, edebiyat, güncel olaylar, sanat, politika, felsefe ve şiire yönelik içerikler yayınlamaktadır. Oluşumun ismi sahiden de kuantum fiziğindeki “quark”lardan gelmektedir. ABD entelektüel ikliminde etkili olan birçok isim bu oluşumda içerik yazmış veya bir etkinliğine katılmıştır. Siyaset ve bilim felsefesi ile ilgili dikkat çekici içerikler mevcut. Bazı içerikleri Öncül’e çevirdik.

web sitesi: https://3quarksdaily.com/


33. Use of Reason

Bristol Üniversitesi’nden Alex Malpass’ın kişisel felsefe blogu. Bilhassa analitik felsefe, din felsefesi ve metafizik alanlarına dair orjinal içerikler mevcuttur. Bir dereceye kadar felsefe bilgisi gerektiren bir düzeydedir yazılar. 8 içeriği Öncül’e çevirdik.

web sitesi: useofreason.wordpress.com


34. Ex-apologist

Çağdaş Analitik din felsefesine ilgi duyanların takip etmesi gereken yararlı bir felsefe blogu. Birçok farklı güncel argüman inceleniyor.

web sitesi: https://exapologist.blogspot.com


35. Majesty of Reason

Çeviri havuzumuza yeni eklenen bu site zihin felsefesi, din felsefesi, metafizik veya felsefi metodoloji gibi alanlara dair içerikler üretiyor.

web sitesi: majestyofreason.wordpress.com


36. Real Atheology

Genellikle din felsefesi alanına dair orjinal yazıların olduğu ateistik bir blog. Şayet din felsefesine ilginiz varsa kesinlikle takip etmelisiniz. Uzun bir süredir blogun yanı sıra sosyal medyada girdikleri diyalogları da yakından takip ediyoruz.

web sitesi: realatheology.com


37. KeithFrankish.com

Zihin felsefesinde Illusionism (Yanılsamacılık) adlı teoriyi savunmasıyla tanınan Frankish’in kişisel felsefe blogu. Blogda belirli konlara dair fikirlerini paylaşmasının yanı sıra kendi yaklaşımına gelen eleştirileri de ele alır. Komşu ülke Yunanistan’a taşınmıştır, belki ülkemize de bir felsefe etkinliğine davet eder birgün bir üniversitemiz.

web sitesi: www.keithfrankish.com


BONUS: Khan Academy

Kimileri bu önerime şaşırabilir. Fakat youtube üzerinde açık erişim dersler alabileceğiniz çok başarılı bir proje olan Khan Academy’nin felsefe ders içerikleri, YouTube Türkiye’de yer alan bir çok felsefe içeriğinden çok daha niteliklidir. Genellikle bir üniversitenin felsefe bölümünde görevli bir akademisyenin ilgili bir konu hakkındaki 5-20 dakika arasında değişen videolu anlatımına yer verilir. Felsefeye yeni başlayanlar ve lise öğrencilerine şiddetle tavsiye ederim. Önsöz Paradoksu, Eleştirel Düşünme, Feminist Teori, Kant’ın Metafiziği, Ölümün Kötülüğüne Karşı Simetri Argümanı, Sporcuların Doping Kullanımının Ahlaki Statüsü gibi birbirinden farklı birçok çağdaş meseleye genellikle Analitik felsefe kavrayışıyla ele alan çok faydalı içerikler var. Yaklaşık 1 yıl boyunca “Niçin bizim üniversitelerimizde bu kadar güzel konular işlenmiyor?” sitemiyle sosyal medyada süzenli olarak Khan Academy içerikleri paylaşmıştım.

web sitesi: Khan Academy


Not: Areo Magazine’e bir süredir erişilemiyor, genel yayın yönetmenini tanıyorum fakat kendisine ulaşamadım durumu sormak için.

Not 2: Yakın zamanda birkaç öneri daha ekleyebiliriz.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

Önceki Gönderi

Evrendeki Tek Bilinçli Varlık Olmadığımı Nasıl Bilebilirim? – Luke Dunne

Sonraki Gönderi

Tartışmalı Bir Ahlak Teorisi: Faydacılık – Doç. Dr. Metin Aydın & Taner Beyter

En Güncel Haberler Analitik Felsefe:Tümü